Liefdesbrieven in het Haarlems Dagblad

Project Fors is een mooie samenwerking aangegaan met het Haarlems Dagblad. Op 5, 6 en 7 oktober brengen wij het stuk ‘Liefdesbrieven’ ten tonele waarin de kracht van het geschreven woord centraal staat. In het thema van de voorstelling zoeken we naar liefdesbrieven en de verhalen achter de brieven. Ben je of ken je iemand die oude of recentere liefdesbrieven heeft en het verhaal hierachter wilt delen met de krant, mail dan naar liefdeperbrief@gmail.com

De tekst van het artikel, 30 juli verschenen in het Haarlems Dagblad:

’Liefdesbrieven’ is de titel van een toneelstuk dat in oktober op de planken wordt gebracht in het Haarlemmerhout Theater. In samenwerking met Haarlems Dagblad doet de producent een oproep aan lezers oude of actuele liefdesbrieven in te sturen. Een selectie wordt gepubliceerd in de krant en zal deel uitmaken van de enscenering van het stuk.

Rutger Visser, zegsman van Project Fors Theaterproductie, vertelt over het toneelstuk, dat mede mogelijk is door een bijdrage van de gemeente Haarlem. ,,Liefdesbrieven vertellen veel over iemand op een belangrijk moment van zijn leven.’’

Visser, zelf leraar, merkt hoe weinig brieven er nog worden geschreven, en ook hoe moeilijk (jonge) mensen het vinden om te schrijven.

Behalve aan het toneelstuk werkt de productiegroep aan een ’silent disco’-project waarbij Haarlemmers voorgelezen brieven via een koptelefoon kunnen meebeleven.

Het theaterstuk van Pete Gurney en onder regie van Marcel Kragt is te zien op 5, 6 en 7 oktober in het Haarlemmerhout Theater.

cast ‘Liefdesbrieven”.

Spelers zijn Jos Ahlers en Liesbeth Veltman. Het verhaal handelt over twee mensen die vanaf hun eerste briefjes op basisschool verwikkeld raken in een steviger briefwisseling. Wat de personages in het ’echte’ leven niet voor elkaar krijgen – het vertellen over hun gevoelens – lukt wel in briefvorm.

Het schrijven én ontvangen van brieven komen voor het voetlicht. Een prachtige manier om je gevoelens te onthullen, maar woorden kunnen ook verhullen. Daarmee kan het geschreven woord voor de een ’een redding’ zijn, terwijl een ander geconfronteerd wordt de beperkingen van het schrijven.

,,Wij hopen dat Haarlemmers ons liefdesbrieven sturen die zij in kistjes hebben bewaard. Het mogen ook oude brieven zijn van opa’s en oma’s, of persoonlijke berichten uit de oorlogsjaren.’’

Brieven, liefst zowel overgeschreven vanwege de leesbaarheid als fotokopieën, sturen naar Project Fors, e-mail liefdeperbrief@gmail.com. Per in de krant geplaatste brief biedt Project Fors twee vrijkaarten met consumptie aan voor de première op 5 oktober.

Hieronder een overzicht van de door ons ontvangen brieven en bijbehorende verhalen (mits toestemming van de inzender):